Szeged iskolái

Aki járt már Szegeden, ismeri a város nagyszerű hangulatát. A csodás építészet, a gazdag kultúra mellett Szeged oktatás tekintetében is előkelő szerepet tölt be. Felsőoktatása világhírű, de általános és középiskolái is jó helyen láthatók a rangsorokban. Cikkünk ebben a témában nyújt áttekintést azoknak, akik iskolát keresnek gyermekeik számára vagy saját részre.

Szeged legjobb általános- és középiskolái

Meghatározó, milyen iskolában végezzük első évfolyamainkat, ugyanakkor az is fontos, hogy jutunk el az érettségiig. Következzen néhány intézmény, melyek az országos listán kiemelkednek a szegedi iskolák közül.

Általános iskolák

Szegeden élsz vagy ideköltöznél? Ha családalapítás előtt állsz, előbb-utóbb szükség lesz egy jó általános iskolára. Most bemutatjuk a 2019-es rangsor 4 legjobb szegedi általános iskoláját.

1. SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

Az országos rangsor 18. helyén szereplő intézmény nemcsak a tanulmányokról, de a különféle programokról is híres. Ilyen a Határtalanul, az Öko-iskola és az Erasmus+ program.

2.Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája

Ebben az intézményben nagyon komolyan veszik a tanulást. A diákok többsége gimnáziumba készül. Több tantárgyat is lehet emelt szinten tanulni. Ide tartozik az angol nyelv, német nyelv, ének- és zeneművészet és képzőművészet.

3. Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola

Aki a megszokottól eltérő oktatási rendre vágyik, választhatja ezt az iskolát. Itt kéthetes, úgynevezett ciklusos” órarend van érvényben. A jelentkezők pedig két orientáció, „humán tárgyak” és „sport” közül választhatnak.

4. Szegedi Arany János Általános Iskola

Ez az iskola már a bemutatkozása alapján is innovatív. Honlapján több kisfilmből ismerhetjük meg az intézményt. Nyüzsgő, életteli, diákközpontú hely rajzolódik ki a videók alapján.

Gimnáziumok Szegeden

Szeged számtalan gimnáziuma közül lássuk az élmezőnyt:

1. Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Ritka, hogy egy gimnázium az országos lista 14. helyén szerepel, de a tanulás mellett a közösséget is fontosnak véli. Ez jellemzi a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumot. Céljük az elméleti tudás mellett az életrevalóság fejlesztése is.

2. Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola

Ez az iskola kiemelkedik szakirányaiban. Matematika-fizika, reál, humán, német-informatika és angol-francia tagozatok közül lehet választani. A tehetséggondozás kiemelt hangsúlyt kap a pedagógiai programban.

3. Szegedi Deák Ferenc Gimnázium

Az idegen nyelvek kedvelői számára a Deák Ferenc Gimnázium tökéletes választás. Az iskola kezdetben az angol nyelvet tekintette fő profiljának, mostanra azonban kínálnak német és spanyol szakirányt is. Emellett informatika vagy média szakirány is választható.

Szegedi szakgimnáziumok, szakközépiskolák

Szerencsére, aki szakirányú tanulmányokat folytatna az érettségi megszerzése mellett, annak is bőven van választása.

1. Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

Akit a szobrászat, kerámiakészítés, grafika vagy táncművészet érdekel, itt megtalálja számítását. Alaposan kidolgozott képzési programokkal várja jelentkezőit a Tömörkény István Gimnázium.

2. Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziuma

Népszerű szakokat, nyelvi, üzleti és informatikai orientációt kínál a Kőrösy József Szakgimnázium. Az itt tanulók keresett szakmát szerezhetnek, de könnyen bejuthatnak egyetemre is.

3. Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma

Nyelvi előkészítő, informatika, ügyvitel és közgazdaság ágazatokból válaszhatnak az ide felvételizők. A felvett diákokat pedig színes diákélet és külföldi projektek várják.

Szeged egyetemi, főiskolai képzései

Szeged igazi egyetemi város, a diákok kedvelt célpontja. Ez a település szépsége és programkínálata mellett főként a magas színvonalú oktatásnak köszönhető.

Szegedi Tudományegyetem

A Tudományegyetem több mint 10 fakultásán körülbelül 30000 egyetemista tanul. Az orvostudománytól a gazdaságon át egészen a tanárképzésig szinte minden szak megtalálható itt. A hallgatói élet egyik központja az SZTE Klebelsberg Könyvtár. Itt a legmodernebb tanulássegítő eszközök állnak a diákok szolgálatába. Természetesen az egyetemi programok a szórakozást is támogatják. Rengeteg fesztivál, klub és sportesemény részesei lehetnek a diákok.

Gál Ferenc Főiskola

Az intézmény Temesvárról költözött Magyarországra. Az öt karon teológiát, pedagógiát, egészségtudományt, közgazdaságot és mezőgazdaságot oktat.

Összegzés: Szeged nemcsak kulturális életéről, hanem nívós oktatásáról is ismert. Írásunk az itt működő intézményeknek csak egy részét mutatta be. Azonban már így is érzékelhető, milyen sokszínű a választék, így könnyű a megfelelő szakra rátalálni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*