Szeged, a város

A Dél Alföldön, a Tisza és a Maros találkozásánál fekszik hazánk harmadik legnépesebb települése. Ez a „napfény városa”, Szeged. Gazdag kulturális értékeinek és dinamikus fejlődésének hála, nemcsak a paprika és a halászlé kedvéért érdemes ide látogatni. Cikkünk hasznos tudnivalókat nyújt a városról azoknak, akik szeretnék megismerni Csongrád-Csanád megye székhelyét.

Szeged történelme

Kiváló adottságainak köszönhetően a város területe már 24 ezer éve is lakott volt. Honfoglalás után, I. István a kalocsai érsekség fennhatósága alá osztotta. Hamar várossá alakult, hiszen szárazföldi és vízi kereskedelmi utak találkozásánál feküdt. A XIV. században virágzó kereskedőváros. A Hunyadiak idején pedig gyakorlatilag az ország központja volt.

A mai városképre hatással volt az 1879-es nagy árvíz. Az újjáépítés során alakították ki a körutas szerkezetet, melynek a mai nagyszerű városkép köszönhető. A világháborúk azonban itt is pusztítottak, 1970-ben pedig újabb árvíz csapott le. Ezúttal azonban védelmi munkálatok árán megmenekült.

Látnivalók Szegeden

Szegeden nem elég 1-2 napot eltöltenünk, hiszen rengeteg látnivalót kínál. Ebben a részben kiemelünk néhányat közülük.

Szegedi Dóm

A Dómot hálából építtették a városvezetők az első nagy árvíz után. Számos gazdag festmény, mozaik és szobor díszíti. Igazi különlegessége, hogy Szűz Máriát szegedi papucsban ábrázolja a mennyezeti freskó.

Széchenyi tér

Ez a tér maga egy történelmi utazás. Széchenyi István, Vásárhelyi Pál, Tisza Lajos és Deák Ferenc szobrai, valamint az Áldáshozó és a Romboló Tisza bronzjelképei is megtalálhatóak itt. Számos költő, irodalmár és művész kedvelt helye volt e tér.

Új zsinagóga

A mór-szecessziós stílusban épült Új Zsinagóga lenyűgöző épület. Harmóniát tükröző belső terei értékes anyagokat, például jeruzsálemi márványt és Nílus menti akácfát is tartalmaznak. Ma koncertek helyszíne is.

Zenélő óra

Kevesen tudják, de a zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma. Díszes óralapja körül ajtócskákat látunk. Minden órában tekintélyes egyetemi alakok és ballagó diákok jelennek meg az ajtókban.

Hungarikumok Szegeden

A városhoz köthető hungarikumok egy részét tányérunkon, másikat a természetben találjuk. A halászlé, a szegedi paprika és a téliszalámi talán mindenkit számára ismertek. Újdonság, hogy 2020-től a tisztavirágzás, a kérészek nyár eleji násztánca, is hungarikum. Ugyanez vonatkozik a szőregi rózsára.

Szegedi programok

Ha további programokra vágyunk, kipróbálhatjuk a város nagyszerű fürdőit vagy választhatunk múzeumkínálatából. Ha jól időzítjük a látogatást, még fesztiválok részesei is lehetünk.

Ízelítő a kínálatból:

  • Szegedi Szabadtéri Játékok (augusztus)
  • Nemzetközi Tiszai Halfesztivál (szeptember)
  • Szegedi Várjátékok (szeptember)
  • Sárkányhajó Fesztivál (szeptember)
  • Őszi Bormustra (szeptember)
  • Toros Pálinkafesztivál (október)
  • Fool Moon Accapella Fesztivál (október)

Összefoglalva:

Szeged mediterrán hangulatával és szépségével ideális kirándulóhely. Itt megtalálja számítását a kultúrakedvelő és a szórakozni vágyó, de az is, aki csak könnyed városi sétára vágyik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*