/Szeged iskolái

Szeged iskolái

Szeged megyeszékhely, egyben hazánk harmadik leglakottabb települése, így nem csoda, hogy az oktatásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Számos általános iskola, középsuli és persze egy egyetem is található a dél-alföldi régió központjában. Lássuk, hogy melyek ezek! 

Szeged iskolái 

Először nézzük az általános iskolákat, amelyekből bőven van választék. 

Rókusi Általános Iskola 

Az oktatási intézmény 1965 óta működik, amikor emelt szintű angollal kezdtek el foglalkozni. Emellett 1989-ben az emelt szintű német nyelvi képzés is bejött, ráadásul a szülők igényeire reagálva még a második idegen nyelvet is behozták, bár ezt már szakköri kereteken belül. Hatodiktól tehát akár egy másodikat is lehetőségük van tanulni az ide járó fiataloknak. Nem csoda az sem, hogy évente nagyjából a 20%-uk tanul tovább olyan középiskolában, ahol emelt szinten folytatják a tanulmányaikat. Nyolcadikra ugyanis már többségük B1-es tudással rendelkeznek, amit 10-11.-ben már középszintű nyelvvizsga követ. 

Emellett nagy hangsúlyt fektetnek már több mint 60 éve a zenére is, így a diákok negyede emelt szintű ének-zenei csoportba jár. Rengetegszer lépnek fel különböző rendezvényeken, bemutatókon, amelyek mind csak előnyükre szolgálhat.  

Waldorf Szeged 

Természetesen már itt is van Waldorf intézmény, ahol a gyermekek különleges módon tanulhatnak. Ugyanúgy autonóm szervezetként működik, mint bármely másik iskolájuk. A legfontosabb céljuk, hogy önszerveződőek legyenek, nyitottsággal álljanak az érdeklődők felé. Itt próbálnak folyamatosan együttműködésben lenni a szülőkkel, őket is teljes mértékben bevonják az iskola életébe. A nevelés fő célja a gyermeki individualitás szakszerű kibontakoztatása, hangsúlyt fektetnek a szabad döntés meghozatalára, emellett folyamatosan kreatívkodnak, együtt tevékenykednek, mint egy család.  

Középiskolák Szegeden 

A Deák Ferenc Gimnázium egy a sok középiskola közül Szeged városában. Itt lehetőség van informatikát tanulni, ami mellett 1998-ban új speciális nyelvi szakot is elindítottak, ez volt a német. Később, 2001-ben pedig már a spanyol is bejött a képbe. 2004-től médiával egészítették ki a színes repertorájukat. Az iskola 2008-ban ünnepelte a 20. évfordulóját, tehát egy viszonylag fiatal intézményről van szó. Ez azonban kicsit sem von le a sikerességéről. Ehhez hozzátesz a saját úszómedence, amivel helyben tudják megoldani az úszásoktatást.  

Ott van továbbá a Vasvári Pál Szakképző Iskola is, ahol alapvető feladatuknak tartják a változások figyelemmel követését, illetve a munkaerő-piaci igényekhez való alkalmazkodást. Széles körben kínálatnak képzési programokat a fiatalok és természetesen a tanulni vágyó felnőttek számára egyaránt. A leendő diákok az alábbiak közül válogathatnak: 

  • Informatikai ágazat 
  • Kereskedelmi ágazat 
  • Gazdálkodás és menedzsment ágazat 
  • Informatika és távközlési ágazat 

A Szegedi Tudományegyetem 

A britek nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemnek könyvelték el az SZTE-t, amely 13 képzési területtel műküdik a dél-alföldi régióban. A diákoknak 12 karon folytathatnak egyetemi tanulményokat, ahol alap-, mester-, illetve osztatlan és doktori képzésen is részt vehetnek. Szóba jöhet a bölcsész, a gazdasági, a jogi, de még a pedagógus kar is egyaránt. Itt szinte mindenre van lehetőség.