/Szeged, a megyeszékhely

Szeged, a megyeszékhely

Szeged megyei jogú város, amely hazánk harmadik leglakottabb települése. A Dél-Alföldön elterülő hely Csongrád megye és Szeged járás székhelye is egyben, amely a Tisza és a Maros találkozásánál található. A területről már az 1180-as évekből vannak említések, hiszen Nagy Lajos király idején a régió egyik, ha nem a legjelentősebb városa volt. De vajon mit érdemes tudni róla? Cikkünkből kiderül!  

Szeged régen 

A dél-alföldi régió ezen része már az újkőkor óta lakottnak számít. Szegedről először 1183-ban írtak, majd jóval később, 1498-ban kapott szabad királyi városi rangot. A török uralmat követően ismét visszakapta ezt, ekkorról maradt fent a város napja is, amelyet május 21-én ünnepelnek. Csongrád megye székhelye 1962-ben lett, azóta pedig folyamatos fejlődésen ment át. Itt található az ország egyik legjobb minősítésű felsőoktatási intézménye, a Szegedi Tudományegyetem is.  

Szeged fekvése 

A megyeszékhely közel a déli határhoz terül el, az Alföldön, a Tisza és a Maros találkozásánál. Budapesttől közel 170 km-re található, elérni pedig az M5-ös autópályán a legkönnyebb. Érdekesség, hogy ez az ország legmélyebben fekvő városa. Gyálarét és Röszke között ugyanis van egy pont, amely alig 75,8 méterre a tengerszint felett terül el.  

Milyen az éghajlat ezen a részen? 

Bár az országban nincsenek túl nagy eltérések, azért az Alföld és az északi hegyeink esetében máshogy alakul az éves középhőmérséklet. Rendszerint Szeged környékén mérik a legmelegebbet a nyári időszakban, így a nyár forrónak, a tél pedig általában enyhének mondható. Sajnos itt valamivel kevesebb az eső, hiszen az Alföld sokszor küzd szárazsággal, köszönhetően a sík területnek.  

A lakosság alakulása 

A város népessége az elmúlt tíz évben jelentősen csökken, azonban még így is itt él a megye lakosságának 40%-a. Ezáltal Szeged mondható Csongrád legsűrűbben lakott településének, hiszen az egy négyzetkilométerre jutó lakók száma megközelíti a 600 főt. Azonban máig a megyeszékhely számít az ország harmadik legnépesebb városának, Budapest és Debrecen után.  

A főbb látnivalók és nevezetességek 

Természetesen Szeged sem szenved hiányosságban, ami a műemlékeket illeti. A város számít a régió kulturális és sportközpontjának, hiszen számos programot szerveznek nemcsak az itt élők, hanem az ide érkező turisták számára egyaránt. Itt található a Móra Ferenc Múzeum, amelyet évente 350 ezer látogató tekint meg. Van itt továbbá galéria, mozi, színház és persze több diszkó is. 

Kimagaslónak számít a Szegedi Szabadtéri Játékok, amelyet minden év nyarán szerveznek meg. Ide gyakran érkeznek világhírű előadók, operaénekesek, így nem csoda, hogy esténként akár négyezer ember ember is felkeresi a Dóm teret.  

További látványosságok: 

  • Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 
  • Szegedi Tudományegyetem 
  • Szegedi Jazz Napok 
  • Roosevelt tér 
  • Anna Gyógyfürdő 
  • Partfürdő 
  • Szent-Györgyi Albert Agóra