/Három dolog, amit a napelem telepítésről tudni érdemes

Három dolog, amit a napelem telepítésről tudni érdemes

A napenergia manapság az egyik legjobb megújuló energiaforrás, amelyet egyre többen használnak. A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre hatékonyabban felhasználható, azonban vannak tévhitek, amit érdemes tisztázni a napelemek telepítése előtt.

Ebből a cikkből három dolgot tudhatsz meg, amit mindenkinek tudnia kell a napelemes rendszere beszereltetése előtt.

Miért hasznos a napenergia?

A napelem több szempontból is hasznos dolog, hiszen megújuló energiaforrásról van szó, így folyamatosan termeli az áramot. A Nap mindig az égen lesz, így ez a paneleken keresztül folyamatosan szolgáltatja számunkra az energiát. Sosem fogy el, nem utolsó sorban pedig környezetbarát, nem terheli a természetet és az ökológiát sem. Az első napelemek még csak alig 4%-os hatásfokkal működtek, a mai rendszerek azonban már 15-19%-os aránnyal bírnak. A fejlődésnek köszönhetően az áruk is jóval alacsonyabb lett, így ma már szinte bárki szereltethet fel paneleket. De akkor miért nem telepíti mindenki?

A napelem megtérülése

Sokan azt hiszik, hogy a beruházás nem térül meg, túlságosan drága és mielőtt még lejárna a telepítésre felvett hitel, mehet is a szemétbe. Bár az igaz, hogy nem egy hónap múlva hozza vissza az árát, de egy napelemes rendszer felszereltetése nagyjából 5-8 év alatt már megtérülhet. Mindemellett a gyártók 25-30 évre is garanciát vállalnak a panelekre, így nem kell aggódnunk az elhasználódásuk miatt sem.

Vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy mivel egyszer úgyis elköltöznek, nem éri meg a befektetés. Pedig egy napelemes rendszer csak növeli a ház értékét, ugyanúgy, ahogy a szigetelés is teszi. Ha a vásárló mégsem akarná megvenni a napelemet, nem fizetné meg a felárat, akkor nyugodtan leszereltethető és költöztethető. A legrosszabb esetben csak a telepítési költséget kell újra kifizetni, amely nem egy hatalmas összeg.

Aki úgy gondolja, hogy az áram díja úgyis folyamatosan csökkeni fog, nagyon téved. Bár tény, hogy a rezsi egyre alacsonyabb, nem lehet azzal számolni, hogy teljesen eltűnne. Nyugdíjas korunkra pedig nem biztos, hogy minden hónapban mindenre ki tudunk fizetni több tízezer forintot. Érdemes tehát elgondolkodni egy hosszú távú beruházáson.

Megbízható Csongrád megyei napelem cégek

A beruházást számos megbízható Csongrád megyei napelem cég is elvégzi. Ha online keresünk, akkor is könnyedén találhatunk magunk számára telepítő vállalatot. Ezek többsége ad pontos és gyors árajánlatot is, amely segítségünkre lehet a döntéshozatalban is.

Összegezve: A napelem tulajdonképpen egy olyan szerkezet, amely a napsugárzást alakítja árammá. Ehhez azonban a panelek telepítésére is szükség van. Sokan félnek, hogy nem éri meg a beruházás, hiszen nem térül meg időben, vagy félnek, hogy egy költözés alkalmával nem ér majd annyival többet az ingatlanjuk. Ez azonban közel sem így van, ráadásul megbízható Csongrád megyei napelem cégek is rendelkezésünkre állnak, hogy jó döntést hozhassunk.